Boemerang- Overpelt vzw

Vrienden van MS

vzw Boemerang
Boemerangstraat 2
3900 Pelt
0475 51.63.67

 

RPR 0435.282.649

Ondernemingsrechtbank Antwerpen – Afd Hasselt

 
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

warmsteweek

Steun ons door een bijdrage te storten op rekening vzw Boemerang met nummer BE36 4527 5216 4181.  

Elke gift boven de 40 euro geeft recht op een fiscaal attest.

Projecten die vzw Boemerang ondersteunt:

Behalve de jaarlijkse uitdagingen ondersteunen we het onderzoek in de neurologische revalidatie

Naast aan farmaceutische interventies is neurologische revalidatie vaak een hoeksteen in de behandeling van personen met een neurologische aandoening. Het is algemeen gekend dat beweging en oefening positieve effecten heeft in deze populaties. Er zijn echter nog tal van vragen onbeantwoord.

Onze onderzoeksgroep focust zich op de revalidatie van neurologische aandoeningen, bij personen met een beroerte en in het bijzonder personen met Multiple Sclerosis (MS).

Het team UHasselt - Faculteit Revalidatiewetenschappen

team

v.l.n.r.: prof. dr. P. Feys, dr. I. Lamers, dr. I. Baert,

 

 

L. Moumdijan, J. Raats, F. Van Geel, R. Veldkamp en K. Theunissen.

 

 

 

 

Bovenste lidmaat revalidatie

         - dr. Ilse Lamers, Joke Raats -

Veel personen met MS vertonen na 15 jaar lichte of ernstige problemen met het bewegen van armen en handen. In het dagelijkse leven heeft dit een grote impact. Denk hierbij aan moeilijkheden met het knopen van een jas en het betalen met munten bij de bakker.

 

Bovenste lidmaat revalidatie

         - dr. Ilse Lamers, Joke Raats -

reval 1Veel personen met MS vertonen na 15 jaar lichte of ernstige problemen met het bewegen van armen en handen. In het dagelijkse leven heeft dit een grote impact. Denk hierbij aan moeilijkheden met het knopen van een jas en het betalen met munten bij de bakker.

Er lopen verschillende onderzoeken omtrent dit thema, i.e. de arm en de handfunctie. Hierbij wordt er gekeken naar wat de meest geschikte therapie dosis is die patiënten nodig hebben om optimaal te kunnen revalideren. Alsook naar het effect van het betrekken van dagelijkse activiteiten bij de revalidatie en de invloed van de romp op armbewegingen. Metingen en trainingen maken gebruiken van innovatieve robots en sensoren. Een aantal onderzoeksvragen wordt ook bij CVA toegepast.

 

 

 Wandel-gerelateerde motorische vermoeidheid

- Fanny Van Geel -

Vele personen met MS kampen met vermoeibaarheid tijdens het wandelen. Het doel van dit onderzoek is om een ‘profiel’ van personen op te maken die systematisch vertragen in gangsnelheid.

Hierbij wordt gekeken naar wat de onderliggende oorzaken zijn en hoe deze in de behandeling beïnvloed kunnen worden. Dit inzicht helpt om een gepast revalidatieprogramma te ontwikkelen.

Voorbeelden van onderzoeksvragen zijn: ‘Wat is de impact van fysieke training en dansen op vermoeidheid?’ ‘Zijn personen met MS eerder vermoeid omwille van fysieke moeheid of hebben ze eerder moeilijkheden om zich te concentreren?’

Wandel-gerelateerde motorische vermoeidheidrevel 2

- Kyra Theunissen-

Waardoor raken personen met MS sneller vermoeid tijdens het wandelen?

Dit is nog niet geweten. Door in dit onderzoek het gangpatroon op te nemen en tegelijkertijd de zuurstofopname te meten, krijgen we inzicht in hoeveel energie het wandelen kost. Samen met de informatie over de kwaliteit van het gangpatroon, kunnen we de kinesitherapie beter afstemmen op het behouden van de wandel capaciteit. Dit onderzoek is een samenwerking met de Universiteit van Maastricht

reval 3

Musicologie en revalidatie

- Lousin Moumdjian -

De nadruk van dit onderzoek ligt op muziek en technologie bij personen met MS. Hierbij worden de sociale en de gezondheidswetenschappen verbonden in een samenwerking tussen de universiteit van Gent en van Hasselt.

Er wordt gekeken naar wat de invloed is van muziek op motorisch en mentaal vlak. Een voorbeeld hiervan is om te kijken naar de invloed van een bepaald ritme op het stappen of op het geheugen. Leren personen met MS dit vlotter wanneer ze worden ondersteund door een specifiek ritme?

 

 

Dubbeltaken en revalidatie

 - dr. Ilse Baert, Renee Veldkamp -

reval 4Deze onderzoekslijn is gericht op dubbeltaken: het gelijktijdig uitvoeren van motorische en cognitieve taken bij personen met MS. Deze taken komen vaak voor in het dagelijks leven, zoals stappen terwijl men aan het praten is of een boodschappenlijst afgaat. De prestatie van de motorische en/of cognitieve taak kan verminderen als ze tegelijk uitgevoerd worden.

De studie richt zich op het meten van de dubbeltaakprestatie en de doeltreffendheid van een dubbeltaaktraining t.o.v. enkelvoudige trainingen. In de toekomst wordt getracht ook de neurale component te onderzoeken om zo meer inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen. Het doel is het huidige revalidatie aanbod uit te breiden om de uitvoering van dagelijkse activiteiten te verbeteren en de levenskwaliteit van personen met MS te verhogen.

 

 

Onderzoekssamenwerking

 De onderzoekers behoren tot de onderzoeksgroep REVAL van het onderzoeksinstituut BIOMED onder leiding van prof. dr. Feys.

reval drmeesen

reval wijmeerschHet onderzoeksteam werkt binnen neurologische revalidatie nauw samen met prof. dr. Meesen en prof. dr. Van Wijmeersch van wie de onderzoeksteams zich respectievelijk richten op de onderliggende mechanismen van revalidatie en de klinische trials. Er wordt ook samengewerkt met klinische centra (MS centra in Overpelt, Melsbroek en Brasschaat en revalidatiecentra in Lanaken en Herk-de-Stad) en met de Vlaamse MS Liga.

 

 

Interesse in een deelname aan wetenschappelijk onderzoek ?
Wij geven graag vrijblijvend info over de lopende studies

reval QR

Contacteer ons via:
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 011269305

Meer info via http://wqd.nl/N9CM